Nyt ’lugt kamera’ gør det muligt at gemme lugte til fremtiden

Opfindelser / 05-07-2013

Alle fem traditionelle sanser har den egenskab, at de kan gemme vores minder. Vi bruger både øjne, ører, næse, tunge og berøring til at huske. Det er dog ikke muligt for os at reproducere alle disse minder. Igennem kameraet kan vi gemme visuelle minder, vi kan også optage lyd og video, og til dels reproducere minder igennem vores smagsløg. På trods af at lugtesansen er et ganske vigtigt hukommelsesredskab for mange, har det indtil nu ikke været muligt at gemme en lugt, som et minde om en person, et sted eller en begivenhed.

Den britiske designstuderende Amy Radcliffe har eksperimenteret med netop denne idé og har fremstillet det hun selv beskriver som et ’analogt lugt kamera’,  der officielt går under navnet Madeleine. Opfindelsen gemmer den molekylære information fra en lugt ved brug af en rimelig enkel teknologi. Genstanden der bærer den ønskede lugt placeres under en glasklokke. Lugten pumpes ud af klokken og ind i en beholder, hvor et filter absorberer partiklerne. Filteret indeholder nu al information om lugten. Informationen analyseres og det kemiske fingeraftryk lagres i en bronzeplade. Den kemiske formel kan da bruges til at reproducere den ønskede lugt igen og igen.

Teknologien, selvom den stadig er i sin spæde udvikling, giver stof til eftertanke. Forestil dig, hvordan man i fremtiden vil kunne bladre igennem gamle lugte, som man bladrer igennem gamle fotografier. Læs mere på The Guardian.

Friday
5. July
2013