Nanoplast giver alle regnbuens farver uden brug af farvestof

Opfindelser / 05-07-2013

Et stort dansk forskningsprojekt har gjort det muligt at skabe plast i de smukkeste farver uden brug af et eneste gram farvestof. DTU Nanotech fik i 2010 bevilget en stor sum forskningspenge fra Højteknologi Fonden og en række industrielle partnere, som for eksempel LEGO, FORCE Technology og brancheforeningen Plastindustrien i Danmark, til at udforske mulighederne i nanoplast.

Samarbejdet har båret frugt og selvom processen har været udfordrende, kan forskerne fra DTU nu præsentere de første resultater. Nanostrukturer skaber farve i plasten og gør dermed pigment overflødig. Nanostrukturerne giver changerende farver, hvilket betyder at der opstår en glimmer effekt når overfladen bevæges. Den strukturelle farve kendes fra naturen hvor eksempelvis sommerfuglens vinger får farve fra nanostrukturer.

Nanoplasten gør det muligt at tilføre farve og dekoration allerede i sprøjtestøbeprocessen og således undgå potentielt skadelige nanopartikler på overfladen. Det er også muligt at give plasten anti-reflektiv eller selvrensende overflade, hvilket betyder at teknologien kan vise sig anvendelig i mange sammenhænge. Nanostrukturerne skabes på en måde så teknologien kan monteres direkte i et kommercielt støbeværktøj. Læs mere om teknologien på Ing.dk.

Friday
5. July
2013