Hvordan din hjerne er kreativ

Inspiration / 08-10-2013

Bruger du den venstre eller den højre hjerne halvdel mest? De fleste har hørt om forskellen mellem de to hjernehalvdele. Den venstre hjernehalvdel er den analytiske. Her ligger din realistiske, praktiske, organiserede og logiske sans. Din højre hjernehalvdel er derimod din kreative hjernehalvdel hvor passion, følsomhed, fantasi, symboler og billeder styrer. De fleste af os har nok også ønsket en gang eller to, at vi kunne bruge vores højre hjernehalvdel mere aktivt til at få nye idéer.

Den gode nyhed er, at du nu har ønsket dig dette for sidste gang. Den nyeste neuroscience forskning inden for kreativitet peger nemlig på, at venstre/højre distinktionen ikke er den rigtige, når det handler om at forstå hvordan kreativitet indgår i hjernen. Når du er kreativ er det ikke kun din højre hjernehalvdel der er involveret.

Den kreative process består af mange interaktioner mellem kognitive processer og følelser. Alt afhængigt af hvor du befinder dig i den kreative proces, bliver forskellige centre i hjernen aktiveret i et stort netværk.

Det har vist sig, at for at forstå kreativitet, skal vi fokusere på tre særlige netværk.

  • Netværk 1: The attentional control network burger vi når vi skal stille skarpt på en problemstilling, der kræver vores samlede koncentrationevne.
  • Netværk 2: The imagination network burger vi til at konstruere mentale forestillinger, både når det handler om alternative perspektiver, men også i forhold til empati.
  • Netværk 3: The Attentional Flexibility network bruges til screene information før det sendes videre til enten the attentional control network eller the imagination network.

Den nye indsigt er altså, at det er forskellige forbindelser og netværk i hjernen, der er vigtige på forskellige tidspunkter i den kreative proces. Så glem alt om at bede din højre hjernehalvdel om at vågne op, hvis du ønsker at være kreativ, hele din hjerne skal aktiveres.

Hvis du vil læse hele Scott Barry Kaufmans artikel om The Real Neuroscience and Creativity, så klik her

Tuesday
8. October
2013